W jaki sposób wykorzystać funkcjonalność ekspresu do kawy z młynkiem w lokalu gastronomicznym?

W dzisiejszych czasach kawa jest obowiązkowym elementem codziennej rutyny wielu osób. Lokale gastronomiczne takie, jak kawiarnie, restauracje czy bistro muszą sprostać wysokim oczekiwaniom dotyczącym jakości serwowanych napojów gorących. Jednym ze sprawdzonych sposobów na podniesienie jakości podawanej w lokalu kawy jest zainwestowanie w profesjonalny ekspres do kawy z młynkiem. W niniejszym artykule sprawdzimy, dlaczego warto rozważyć zakup ekspresu z młynkiem oraz jak wykorzystać jego funkcjonalność w lokalu gastronomicznym.

Rodzaje młynków w ekspresach do kawy

Ekspres do kawy z młynkiem jest urządzeniem gastronomicznym, które przygotowuje kawę niemal od A do Z. Jego konstrukcja jest bowiem przystosowana nie tylko do samego parzenia napojów, ale też wcześniejszego mielenia kawy ziarnistej. A wielu prawdziwych jej miłośników potwierdzi, że niewiele naparów może konkurować z aromatem i smakiem kawy ze świeżo zmielonych ziaren. Decydując się na zakup ekspresu do kawy z funkcją mielenia, warto zwrócić uwagę na rodzaj młynka, który zastosowano w urządzeniu. Producenci sprzętu tego rodzaju oferują konsumentom różne rozwiązania technologiczne takie, jak:

  • młynki żarnowe – w przypadku których za rozdrabnianie kawy ziarnistej odpowiadają właśnie żarna; jest to wariant popularny w urządzeniach automatycznych,
  • młynki udarowe – mniej popularne ze względu na metodę mielenia – w tym bowiem mechanizmie ziarna rozdrabniane są za pomocą noży; te niestety nagrzewają się i tym samym podgrzewają także mieloną kawę, która nabiera przez to goryczy.

Warto wiedzieć, że młynki żarnowe mogą być wykonane z różnych materiałów, co finalnie przekłada się na funkcjonalność danego urządzenia. W oparciu o metodę żarnową działa:

  • ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym – który jest elementem pracującym dość cicho, do tego wolno się nagrzewającym – przekłada się to na jakość zmielonej kawy, która nie rozgrzewa się w trakcie mielenia, zatem zachowuje swoje naturalne walory smakowe; niestety, ceramiczny młynek może być bardziej podatny na ewentualne mechaniczne uszkodzenia,
  • ekspres do kawy z młynkiem stalowym – który jest już znacznie trwalszy, niż młynek ceramiczny, jednak jego praca jest wyraźnie głośniejsza; konstrukcja młynka również nie wpływa na smak czy aromat mielonej kawy.

W obu przypadkach, to jest zarówno w przypadku młynka ceramicznego, jak i stalowego, ekspresy zapewniają użytkownikowi możliwość ustawienia stopnia zmielenia ziaren.

Ekspresy z młynkiem i dodatkowymi funkcjami

Jako wyposażenie do lokali gastronomicznych szczególnie polecane są ekspresy do kawy z młynkiem i spieniaczem mleka. Dzięki tej funkcji można bez trudu i szybko przygotować szeroką gamę kaw mlecznych takich, jak cappuccino czy latte. W zależności od tego, jaki budżet przyjmiesz przed zakupem lub też uwzględniając doświadczenie w obsłudze ekspresów i przygotowywaniu kawy, możesz zdecydować się na automatyczny ekspres do kawy z młynkiem i spieniaczem lub też ekspres kolbowy z młynkiem i spieniaczem. W przypadku tego drugiego, przynajmniej na początku, konieczne może być nabranie pewnej wprawy i doświadczenia, jednak możliwość uzyskania głębokiego smaku i aromatu kawy jest tego warta.

 Jak wykorzystać potencjał ekspresu do kawy z młynkiem?

Wprowadzając do swojego lokalu gastronomicznego ekspres do kawy z młynkiem inwestujesz tak naprawdę w podwyższenie jakości świadczonej obsługi. Dzięki takiemu urządzeniu będziesz w stanie oferować klientom różne rodzaje napojów kawowych, przygotowywane w jednym i tym samym ekspresie, które w dodatku będą wyróżniać się wyjątkowym smakiem i aromatem – dzięki zaparzaniu świeżo zmielonych ziaren. Decydując się na model automatyczny, na przykład z dotykowym ekranem, nie musisz od razu inwestować w specjalistyczne szkolenia swoich pracowników – system obsługi takiego ekspresu do kawy z młynkiem jest intuicyjny i wyjątkowo prosty.

Photo of author

Lutek